Pieczone ziemniaki z cukinią, boczkiem i jajkiem

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków (sł),
  • 5 małych jajek (sł), 
  • kawałek cukinii (sł),
  • kawałek pora (o),
  • szczypiorek (o),
  • pieprz (o),
  • sól (słn),
  • 3-4 plasterki boczku surowego (słn),
  • koperek (k),
  • kurkuma (g).
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyć i ewentualnie obrać ze skórki. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni aż będą miękkie. 
Rozgrzać patelnię, cukinię (sł) pokroić w drobną kostkę, dodać posiekanego pora (o) i pokrojony w kostkę boczek (sł). Podsmażyć aż boczek będzie chrupiący. Dodać większą szczyptę soli (słn), posiekany koperek (k) i małą szczyptę kurkumy (g),
Upieczone ziemniaki wyjąć z piekarnika, odciąć kawałek górnej części i wydrążyć. Miąższ (sł) dodać do farszu. Wypełnić ziemniaki gotowym farszem. Położyć na blaszce do pieczenia, wbić jajko (sł), lekko oprószyć pieprzem (o) i solą (słn). Zapiec przez 5-7 minut w temperaturze 160 stopni. 
Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian