Pieczona ryb z warzywami

Składniki:

  • 4 filety ryby morskiej (słn), ja użyłam mintaja,
  • sól (słn),
  • woda (sł),
  • koperek (k),
  • sok z cytryny (k),
  • kurkuma (g),
  • mleko (sł),
  • około połowy mniejszej marchewki (sł),
  • kawałek cukinii (sł),
  • papryka słodka (sł),
  • kawałek pora (o), 
  • pieprz (o),
  • skórka z cytryny (o).
Przygotowanie:
Jeśli używamy mrożonej ryby do miski wlewamy około szklanki mleka (sł), dodajemy skórki z cytryny (o), rybę (słn) i zalewamy wodą (słn) tak aby cała ryba się zamoczyła. 
Cukinię (sł)  myjemy, kroimy za pomocą obieraczki w cienkie plastry a te później kroimy w cienkie paseczki, tak samo postępujemy z marchewką. Cukinię przekładamy do miseczki. Następnie siekamy pora (o) i dodajemy do cukinii. Całość solimy większą szczyptą soli (słn) i odstawiamy na około 15-20 minut i odcedzamy.
Rybę (sł) dokładnie osuszamy, układamy ją na kawałku papieru do pieczenia. Następnie na wierzch kładziemy cukinię z porem, posypujemy posiekanym koperkiem (k), lekko oprószamy kurkumą (g),dodajemy marchewkę (sł), odrobinę skórki z cytryny (o), lekko oprószamy pieprzem (o) i solą (słn). Papier ciasno zwijamy na końcu. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem można skropić sokiem z cytryny (k). 





Share:

1 komentarze