Mintaj w cieście piwnym

Składniki:

  • 400g mintaja (słn) mrożonego lub świeżego,
  • sól (słn),
  • woda (słn),
  • sok z cytryny (k),
  • 150g mąki pszennej (k),
  • około 200 ml piwa (pszeniczne K, chmielowe G),
  • szczypta kurkumy (g),
  • pół łyżeczki papryki słodkiej (sł),
  • olej (sł),
  • mleko (sł),
  • szczypta imbiru (o),
  • szczypta papryki ostrej (o).
Przygotowanie:
Jeśli mintaj jest mrożony:
Do miski wlać około szklanki mleka (sł), dodać szczyptę imbiru (o), dodać filety mintaja (słn) i dolać wody tak aby całość zakryła rybę. 
Rybę pokroić w paski, osuszyć ręcznikiem papierowym i oprószyć solą.
Do drugiej miski wsypać mąkę (k), dodać piwo (k lub g), szczyptę kurkumy (g), paprykę słodką (sł), paprykę ostrą (o), pół łyżeczki soli (słn) i parę kropli soku z cytryny. Ciasto musi być bardzo gęste. Najlepiej odstawić na minimum 30 minut.
Na patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby zanurzyć w cieście i ułożyć na patelni. Smażyć na złoto z każdej strony po około 3-4 minuty. 
Przed podaniem skropić sokiem z cytryny. 
Podawać z pieczonymi młodymi ziemniakami czy frytkami oraz z ulubioną surówką.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian