Domowe nuggetsy

Składniki:

  • pierś z kurczaka, około 300g (k),
  • 1/4 kajzerki namoczonej (k),
  • 150 ml śmietany (k),
  • sok z cytryny (k),
  • 4-5 łyżek mąki (k),
  • bułka tarta (k),
  • kurkuma (g),
  • papryka słodka (sł),
  • olej kokosowy (sł),
  • płatki kukurydziane (sł),
  • pieprz (o),
  • papryka ostra (o),
  • sól (słn),
  • 1/4 szklanki wody (sł).
Przygotowanie:
Do miski przelać śmietanę (k), dodać szczyptę kurkumy (g), łyżeczkę papryki słodkiej (sł), łyżeczkę papryki ostrej (o), szczyptę soli (słn), wodę (słn), mąkę (k) i szczyptę kurkumy (g). Ciasto dokładnie wymieszać aby nie było grudek.
Mięso zmielić (k), dodać namoczoną i odciśniętą bułkę (k), szczyptę kurkumy (g), pół łyżeczki papryki słodkiej (sł), szczyptę pieprzu (o), większą szczyptę soli (słn) i łyżeczkę soku z cytryny (k). 
Do bułki tartej (k) dodać szczyptę kurkumy (g) i pokruszone płatki kukurydziane (sł).
Łyżeczką odmierzać porcję ciasta. Lekko uformować zwilżoną dłonią, zamoczyć w cieście i obtoczyć w bułce z płatkami. Smażyć po 4 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju kokosowym.
Podawać z pieczonymi frytkami i ulubioną sałatką.
W wersji dla dzieci dodać startą cukinię (sł), marchewkę (sł) czy buraka (sł).




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian