Bruschetta pomidorowa


Składniki:
  • 250 g pomidorów koktajlowych (k),
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki (k),
  • dobrej jakości pieczywo (k),
  • mała szczypta kurkumy (g),
  • łyżeczka oliwy + do posmarowania grzanek (sł),
  • szczypta pieprzu (o),
  • ząbek czosnku (o),
  • łyżeczka świeżej posiekanej bazylii (o),
  • pół lub 1/4 małej cebuli najlepiej czerwonej (o),
  • około pół łyżeczki soli (słn).
Przygotowanie:
Cebulę (o) drobno posiekać i przełożyć do miski, posolić (słn). Następnie pokroić w kostkę pomidory (k) i dodać do cebuli. Odstawić na 5-10 minut i odcedzić wodę, którą puszczą pomidory. Dodać posiekaną natkę pietruszki (k), kurkumę (g), oliwę (sł), bazylię (o) oraz pieprz (o). Jeśli trzeba dosolić (słn) do smaku.
Pieczywo pokroić, lekko posmarować oliwą i zgrillować lub podpiec w piekarniku. W jeszcze ciepłe grzanki wetrzeć czosnek a następnie nałożyć pomidory.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Kotlety mielone według pięciu przemian