Duszona młoda kapusta

Składniki:

  • 15-20 dag boczku wędzonego lub kości wędzone (g),
  • liść laurowy (g),
  • kurkuma (g),
  • kminek mielony (sł),
  • łyżeczka oleju (sł), 
  • średnia cebula (o),
  • młoda biała kapusta (o),
  • dwa ziarna ziela angielskiego (o)
  • pieprz (o),
  • sól (słn),
  • koperek (k),
  • sok z cytryny (k),
  • dwa pomidory (k) lub pół puszki pomidorów krojonych (k),
  • łyżka posiekanego koperku (k),
  • łyżeczka soku z cytryny (k).
Przygotowanie:
Do rozgrzanego garnka wrzuć pokrojony w kostkę boczek (g) i lekko podsmaż. Jeśli używasz wędzonych kości lub przygotowujesz wersję wegetariańską, pomiń ten krok. 
Dodaj łyżeczkę oleju (sł), drobno pokroją cebulę (o), lekko posól (słn), dodaj 2-3 łyżki wody (słn) i duś aż cebula będzie szklista, na koniec delikatnie ją zrumień.
Dodaj sok z cytryny (k), liść laurowy (g), jeśli używasz wędzonych kości dodaj je teraz, szczyptę kminku mielonego (sł), posiekaną młodą kapustę (o). Następnie dodaj łyżeczkę soli (słn) i pomidory (k). Dusić pod przykryciem około 15-20 minut. Następnie dodaj koperek (k), około pół łyżeczki kurkumy (g), szczyptę kminku mielonego (sł), pół łyżeczki pieprzu (o) i około pół łyżeczki soli (słn). Na koniec dodaj więcej posiekanego koperku (k), szczyptę kurkumy (g) i szczyptę kminku mielonego (sł). W razie potrzeby dodaj więcej pieprzu (o) i soli (słn).





Komentarze

  1. Literki oznaczają smak jaki mają poszczególne składniki, k to kwaśny, g to gorzki, sł to słodki o to ostry. Przepisy są przygotowane według chińskiej medycyny pięciu przemian 😊

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian