Duszona młoda kapusta
Składniki:
- 15-20 dag boczku wędzonego (g),
- liść laurowy (g),
- kurkuma (g),
- kminek mielony (sł),
- łyżeczka oleju (sł),
- średnia cebula (o),
- młoda biała kapusta (o),
- dwa ziarna ziela angielskiego (o)
- pieprz (o),
- sól (słn),
- koperek (k),
- sok z cytryny (k),
- dwa pomidory (k) lub pół puszki pomidorów krojonych (k).
Przygotowanie:
Do rozgrzanego garczka wrzucić pokrojony w kostkę boczek (g) i lekko podsmażyć. Dodać łyżeczkę oleju (sł), drobno pokroją cebulę (o), lekko posolić (słn), dodać parę kropli soku z cytryny (k), liść laurowy (g), szczyptę kminku mielonego (sł), posiekaną młodą kapustę (o). Następnie dodać łyżeczkę soli (słn) i pomidory (k). Dusić pod przykryciem około 15-20 minut. Następnie dodać około pół łyżeczki kurkumy (g), szczyptę kminku mielonego (sł), pół łyżeczki pieprzu (o) i około łyżeczki lub półtorej soli (słn). Na koniec dodać posiekany koperek (k), szczyptę kurkumy (g) i szczyptę kminku mielonego (sł). W razie potrzeby dopieprzyć (o) i dosolić (słn).
0 komentarze