Domowa pomarańczowa ice tea

Składniki:

  • 2 litry zaparzonej herbaty dobrej jakości, ja używam mojej ulubionej English Breakfast,
  • dwie większe pomarańcze,
  • miód,
  • sok z połowy cytryny,
  • woda.
Przygotowanie:
Jedną pomarańczę obrać i usunąć białą skórkę i wyciąć cząstki miąższu. Wrzucić je do rondelka i zalać wodą tylko tyle żeby zakryły cząstki pomarańczy. Gotować około 20 minut i dodać do herbaty. Dodać sok z cytryny oraz miodu do smaku. Drugą pomarańczę sparzyć, pokroić w plasterki i dodać do herbaty. Odstawić na minimum 2 godziny a najlepsza będzie po całej nocy. 
Można dodać jeszcze listki świeżej mięty.




Komentarze

  1. Też taką robię, czasem dodaje jeszcze świeżej mięty :)
    Pozdrawiam, nielubiezmywania.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian