Bezglutenowe batoniki musli

Składniki na 8-10 batoników:

  • około 120g płatków owsianych górskich,
  • łyżka kakao (można pominąć),
  • 8 daktyli,
  • 60g migdałów,
  • 80g orzechów włoskich,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • wrzątek,
  • 60g moreli suszonych,
  • 2 łyżki masła orzechowego.
Przygotowanie:
Daktyle zalać wrzątkiem (tylko tyle żeby się całe zamoczyły) i dostawić na 10 minut. Następnie zmiksować na gładką masę.
Do garczka dodać masło orzechowe, masę daktylową i 2-3 łyżki wody. Całość podgrzać żeby składniki się połączyły. Migdały, orzechy i morele posiekać na mniejsze kawałki. Do garczka dodać płatki owsiane, orzechy, migdały, morele i kakao. Dokładnie wmieszać. Na samym końcu dodać miód. Masę wyłożyć w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30-40 minut w temperaturze 150 stopni. Zostawić do całkowitego wystygnięcia i pokroić w batoniki.








Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Kotlety mielone według pięciu przemian