Pierogi z mięsem według pięciu przemian

Składniki na farsz:

  • 600g łopatki wieprzowej (słn),
  • 2 marchewki (sł),
  • seler (sł),
  • pietruszka korzeń (sł),
  • por (o),
  • ziele angielski (o),
  • pieprz (o),
  • sól (słn),
  • natka pietruszki (k),
  • sok z cytryny (k),
  • liść laurowy (g),
  • 2-3 litry wrzątku (g)
  • kurkuma (g),
  • kminek mielony (sł),
  • olej (sł),
  • 2 cebule (o).
Przygotowanie:
Do gotującej się wody (g) dodać marchewkę (sł) pokrojoną w mniejsze części, kawałek pora (o), łopatkę wieprzową (słn), łodygę natki pietruszki (k), jeden liść laurowy (g), pietruszkę (sł), dwa ziela angielskie (o), szczyptę soli (słn), łyżeczkę soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), kawałek selera (sł), parę ziaren pieprzu (o). Mięso gotować około 50 minut do momentu aż będzie miękkie.
W tym czasie rozgrzać olej (sł) na patelni i dodać drobno pokrojoną cebulę (o). Smażyć na małym ogniu aż będzie złota.
Ugotowane mięso schłodzić i zmielić. Dodać sól (słn), parę kropli soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku mielonego (sł), podsmażoną cebulkę (sł) i dwie, trzy chochelki wywaru (o) z gotowania mięsa. Spróbować i ewentualnie doprawić pieprzem (o) i solą (słn).

Składniki na ciasto:


  • 900g mąki typ 450 (k),
  • kurkuma (g),
  • jajko (sł),
  • szczypta imbiru (o),
  • sól (słn),
  • około szklanki wody (słn),
  • 2 łyżki śmietany
Do miski wsypać mąkę (k), dodać odrobinę kurkumy (g), jajko (sł), szczyptę imbiru (o), pół łyżeczki soli (słn) i stopniowo dolewać wody (słn) wyrabiając ciasto. Na koniec dodać śmietanę i dokładnie wyrobić ciasto. 

W dużym garczku zagotować wodę (g), dodać szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku (sł), szczyptę imbiru (o), mocno posolić (słn).
Ulepione pierogi gotować 2-3 minuty od momentu ponownego zagotowania się wody.




Share:

0 komentarze