Makaron ryżowy z wieprzowiną według pięciu przemian


Składniki:

  • 30 dag chudej wieprzowiny (sł), polędwiczki, łopatki lub gulaszowego,
  • 3 łyżki sosu sojowego (słn),
  • 2-3 łyżki octu ryżowego (k),
  • kurkuma (g),
  • pół marchewki (sł),
  • łyżka oleju kokosowego (sł),
  • namoczone grzyby mun lub świeże shitake (sł),
  • szczypta cukru (sł),
  • 2 ząbki czosnku (o),
  • 1 cm świeżego imbiru (o),
  • szczypta mielonego imbiru (o),
  • papryczka chilli (o),
  • kawałek pora (o),
  • sól (słn), 
  • około 70g makaronu ryżowego (o),
  • pak choi (sł) (jeśli nie mamy możemy pominąć),
  • kiełki fasoli mung (k),
  • świeża kolendra (k) (można pominąć).
Przygotowanie:
Mięso (słn) pokroić w cienkie plasterki, dodać dwie łyżki sosu sojowego (słn), łyżkę octu ryżowego (k), szczyptę kurkumy (g), szczyptę cukru (sł), szczyptę imbiru (o) i szczyptę soli (słn). Tak przygotowane mięso odstawić na godzinę lub dwie. 
Zagotować wodę (g), dodać małą szczyptę cukru (sł) i włożyć makaron ryżowy (o). Zostawić na 5 minut. 
Na patelni lub w woku rozgrzać olej (sł), dodać drobno posiekaną papryczkę (o), imbir (o) i czosnek (o). Delikatnie podsmażyć i dodać mięso (słn). Wlać łyżkę octu ryżowego (k), dodać szczyptę kurkumy (g), pokrojoną w słupki marchewkę (sł), cienko pokrojonego pora (o). Delikatnie posolić (słn), dodać kiełki fasoli mung (k), szczyptę kurkumy, grzyby pokrojone w paseczki (sł), szczyptę cukry (sł), pokrojoną w mniejsze części pak choi, namoczony wcześniej makaron ryżowy (o), łyżeczkę sosu sojowego (słn). Wszystko dokładnie połączyć. Po zdjęciu z ognia można dodać świeżą kolendrę.






Share:

0 komentarze