Kofty wieprzowe według pięciu przemian

Składniki na kofty:

  • 500g mięsa wieprzowo-wołowego (słn) (można zastąpić kurczakiem lub indykiem (k)),
  • 1 mniejsza kajzerka namoczona (k),
  • łyżka soku z cytryny (k),
  • natka pietruszki (k),
  • kurkuma (g),
  • jajko (sł),
  • szczypta papryki słodkiej (sł),
  • szczypta papryki ostrej (o),
  • 2 ząbki czosnku (o),
  • szczyptę kuminu (o),
  • mała cebula (o),
  • świeża mięta (o) (można zastąpić suszoną),
  • szczypta oregano (o),
  • skórka z połowy cytryny (o),
  • łyżeczka soli (słn).
  • patyczki do szaszłyków,
  • chlebki pita
Składniki na sos koperkowy:
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (k),
  • posiekany koperek (k),
  • sok z cytryny (k),
  • kurkuma (g),
  • łyżka majonezu (sł),
  • szczypta pieprzu (o),
  • szczypta mięty suszonej lub parę listków świeżej (o),
  • szczypta soli (słn).
Przygotowanie:
Do naczynia przełożyć mięso (słn lub k), dodać namoczoną i odciśniętą bułkę (k), szczyptę kurkumy (g) i jajko (sł)). Następnie przecisnąć czosnek (o) przez praskę i dodać do mięsa oraz drobno posiekaną cebulę(o). Dodać paprykę ostrą (o), kumin (o), skórkę z cytryny (o), łyżkę soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), papryki słodkiej (sł), miętę (o), oregano (o) i sól (słn).
Porcję mięsa owinąć wokół patyczka do szaszłyka wcześniej namoczonego w wodzie około 10 minut. Kofty grillować po 3-4 minuty z każdej strony (czas zależy od ich grubości). Można również upiec je w piekarniku w temperaturze 200-220 stopni przez 15-20 minut. 
Do miski dodać jogurt (k), szczyptę kurkumy (g), majonez (sł), pieprz (o) oraz miętę (o), sól (słn), sok z cytryny (k) oraz koperek (k). Sos odstawić do lodówki na 10-15 minut. 






Share:

0 komentarze