Curry według pięciu przemian

Składniki:

  • olej (sł),
  • dwie małe marchewki (sł),
  • 100 g różyczek z brokuła (sł),
  • 1 mniejszy batat (sł),
  • łyżka masła orzechowego (sł),
  • mleczko kokosowe (sł),
  • papryczka chilli (o),
  • ryż basmati (o),
  • papryka ostra (o),
  • 1 cm imbiru (o),
  • 2-3 ząbki czosnku (o),
  • kumin rzymski (o),
  • nasiona kopru włoskiego (o),
  • sok z cytryny (k),
  • 400-500 g piersi kurczaka (k),
  • natka pietruszki (k),
  • kwaśna śmietana lub jogurt (k),
  • kurkuma (g).
Przygotowanie:
Do miski wsypać szczyptę kurkumy (g), dodać pół łyżki oleju (sł), łyżeczkę kuminu (o), pół łyżeczki papryki ostrej (o), szczyptę soli (słn), łyżeczkę soku z cytryny (k) i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka (k). 
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (sł), dodać posiekaną drobno cebulę (o), pokrojoną papryczkę chilli (o), szczyptę soli (słn), szczyptę kurkumy (g), pokrojonego w kostkę batata (sł), różyczki brokuła (sł), drobno posiekany imbir (o) i czosnek (o), łyżeczkę kuminu (o), szczyptę rozgniecionych ziaren kopru włoskiego (o), szczyptę soli (sł), łyżeczkę soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g), masło orzechowe (sł) i pół puszki mleczka kokosowego (sł). Całość dusić na małym ogniu. W tym czasie na drugiej patelni podsmażyć kurczaka. Gdy warzywa będą już miękkie dodać szczyptę kuminu (o), szczyptę soli (słn) oraz kurczaka (k).
Do gotującej się wody (g) dodać łyżkę mleczka kokosowego (sł), ryż (o) i sól (słn) (ilość w zależności od ilości ryżu).
Podawać z łyżką jogurtu i świeżą natką pietruszki lub świeżą kolendrą.





Share:

0 komentarze