Barszcz biały według pięciu przemian

Składniki:

  • 3,5 litra wrzątku (g),
  • parę plasterków boczku wędzonego (g),
  • kurkuma (g),
  • kminek mielony (sł),
  • 5-7 ząbków czosnku (o),
  • średnia cebula (o),
  • parę ziaren pieprzu (o),
  • dwie łyżki soli (słn),
  • 2-3 łyżki śmietany 18% (k),
  • koperek (k),
  • 1l zakwasu (k).
Przygotowanie:
Do gotującej się wody (g) dodać boczek (g), pokrojoną w ćwiartki cebulę (o), pół łyżki soli (słn), łodygi kopru (k), szczyptę kurkumy (g), małą szczyptę kminku mielonego (sł), obrane ząbki czosnku (o), pół łyżki soli (słn), zakwas (k), szczyptę kurkumy (g), szczyptę kminku (sł) oraz ziarna pieprzu (o). Całość gotować około 30 minut. Po tym czasie spróbować i dodać pieprzu (o) i soli (słn) do smaku. Dodać zahartowaną śmietanę (k) i posiekany koperek (k). Całość doprowadzić pomału do wrzenia. 



Share:

0 komentarze