Babka piaskowa


Składniki:

  • 4 jajka 
  • 220g cukru (szklanka),
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 170g mąki pszennej (szklanka),
  • 100g mąki ziemniaczanej (pół szklanki),
  • margaryna,
  • dwie łyżki kakao
Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, aż będą białe. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozmieszać. Na koniec dodać roztopioną, ostudzoną margarynę. Połowę ciasta przelać do foremki, do drugie połowy dodać kakao i dokładnie rozmieszać. Kakaowe ciasto wylać na wierzch. Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni. 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian