Pierożki pieczone z soczewicą wg pięciu przemian

Składniki na farsz:

  •  40g mięsa mielonego wieprzowego (słn), w wersji wegetariańskiej pomijamy,
  • 150g soczewicy czerwonej (sł),
  • Kawałek pora (o),
  • Łyżka oleju (sł),
  • Kminek (sł),
  • Kurkuma (g),
  • Sól (słn),
  • Pieprz (o),
  • Grubszy plaster selera starty na drobnej tarce (sł),
  • Sok z cytryny (k).
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej (k)
  • 2 Jajka (sł),
  • 80ml kwaśnej śmietany (k),
  • pół kostki masła (sł),
  • Imbir mielony (o),
  • Sól (słn),
  • Kurkuma (g).
Przygotowanie:
Do około 200ml gotującej się wody (g), dodać soczewicę (sł) i gotować aż cała woda wyparuje.
Na patelni rozgrzać olej (sł), dodać drobno pokrojonego pora (o) i smażyć na bardzo małym ogniu aż będzie złocista (sł). Do cebuli dodać startego selera (sł), odrobinę pieprzu (o), mięso mielone (słn). Dodać parę kropli soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g) i soczewicę (sł).

Do miski lub robota kuchennego dodać mąkę (k), szczyptę kurkumy(g), jajko (sł) i pokrojone masło (sł), szczyptę imbiru (o), szczyptę soli (słn), śmietanę (k).
Ugnieść ciasto.
Drugie jajko roztrzepać.

Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć kółeczka, nałożyć porcję farszu i dokładnie zlepić. Układać na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Pierożki posmarować roztrzepanym jajkiem.






Share:

0 komentarze