Krążki cebulowe wg pięciu przemian

Krążki cebulowe, najlepszy dodatek do hamburgerów lub jako przekąska.

Składniki:

  • Średnia lub duża cebula,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Estragon,
  • Tymianek,
  • Kminek,
  • Pieprz, 
  • Oregano,
  • Cząber górski,
  • Bazylia,
  • Estragon,
  • Kurkuma,
  • Sok z cytryny,
  • Mąka,
  • Jajko,
  • Bułka tarta.
Przygotowanie:
Cebulę (o) pokroić w plastry dość cienkie. Rozdzielić krążki i wrzucić do bardzo zimnej wody (słn). Po 15-20 minutach z krążków ściągamy przezroczystą błonę. Krążki osuszamy i solimy (słn). Zostawiamy na 20 minut.

Do mąki (k) dodajemy estragon (k), tymianek (g), mała szczyptę kminku mielonego (sł), pieprz (o), oregano(o), cząber górski (o), bazylię (o), sól (słn), estragon (k).

Jajko (sł) rozbijamy do miski, dodajemy pieprz (o), troszkę zimnej wody (słn), sól (słn), odrobinę soku z cytryny (k), szczyptę kurkumy (g).

Do bułki tartej (k) dodajemy kurkumę (g), paprykę słodka (sł), pieprz (o), małą szczyptę estragonu (k), małą szczyptę tymianku (g) lub kurkumy (g).

Krążki cebuli obtoczyć w mące, jajku oraz bułce tartej. Smażyć na oleju (sł) lub rozłożyć na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia i spryskać olejem (sł). Piec 15-20 minut w temperaturze 180℃. 




Share:

0 komentarze