Schab w ciemnym sosie własnym według pięciu przemian

Szybki i pyszny przepis na obiad. Wyśmienity zamiennik pieczonego schabu.

6 cienkich plastrów schabu (jeśli są grubsze należy je stłuc tłuczkiem) (słony)
Ocet balsamiczny, około łyżki (kwaśny)
Kurkuma oraz tymianek (gorzki)
Łyżka oleju (słodki)
Szczypta kminku mielonego (słodki)
Szczypta imbiru oraz pieprzu (ostry)

Tak przyprawione mięso zostawić na 10-15 minut

Mięso podsmażyć na patelni (bez tłuszczu).
Podlać około 100-150 ml wody zimnej (słony)
Lekko dosolić (słony)
Dodać łyżeczkę octu balsamicznego i soku z cytryny (kwaśny)
Szczypta tymianku (gorzki)

Dusić pod przykryciem do miękkości.
Następnie dodać łyżeczkę masła (słodki)
Sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie (słodki)
Jeśli trzeba doprawić pieprzem (ostry) oraz solą (słony)

Share:

0 komentarze