Tort malinowy z bitą śmietaną i pistacjami

Składniki:

 Biszkopt:

  • żółtka z 4 jajek ( w temperaturze pokojowej),
  • białka z 4 jajek.
  • 150 - 200 g cukru pudru ( w zależności czy wolimy słodszy dajemy więcej cukru pudru),
  • 70 g mąki pszennej,
  • 70 g mąki ziemniaczanej.
Bita śmietana:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 4-6 łyżek cukru pudru,
  • żelatyna.
Dodatki:
  • 500g malin,
  • 40 g pistacji.
Przygotowanie:
    Biszkopt:  Żółtka ucieramy z połową cukru pudru do momentu kiedy będą jasnożółte i zwiększą swoją objętość. Następnie ubijamy białka, pod koniec dodajemy małymi porcjami cukier puder. Gdy białka będą już sztywne i błyszczące małymi partiami dodajemy je do żółtek z cukrem i delikatnie mieszamy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewy i do powstałej mieszaniny dodajemy również małymi partami i mieszając uważamy aby nie uciekło zbyt dużo powietrza. Masę wylewamy do formy o średnicy 21 cm, pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

 Bita śmietana: Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Żelatynę przygotowujemy jak w przepisie na opakowaniu. Gdy żelatyna będzie chłodna dodajemy ją do bitej śmietany i wstawiamy do lodówki do czasu przekładania.

Gdy biszkopt wystygnie, kroimy go na pół. Do nasączenia używam mocnej herbaty z cytryną i ekstraktem waniliowym. Nakładamy warstwę bitej śmietany na to świeże maliny (część malin oraz bitej śmietany zostawiamy aby nałożyć na wierzch). Nakładamy górną część biszkoptu. Na wierzch tortu oraz boki wykładamy pozostałą część bitej śmietany. Dekorujemy malinami oraz pistacjami.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian