Ciasto rabarbarowe

Składniki:
• 4-5 łodyg rabarbaru
•pół szklanki cukru
•małe opakowanie śmietany kremówki 30%
•Dwie łyżeczki masła
Ciasto:
• Dwa duże jajka,
•Półtorej szklanki mąki,
•Szklanka cukru,
•Dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
•Dwie łyżeczki cukru waniliowego,
•Pół szklanki śmietany,
•Pół szklanki jogurtu naturalnego,
•Dwie łyżki masła roztopionego.

Przygotowanie:
Pokroić rabarbar w 1,5 cm cząstki. Rozgrzać masło na patelni i wrzucić rabarbar. Po chwili dodać cukier i smażyć około 15 minut. Po tym czasie dodać śmietankę i gotować aż zgęstnieje. Cały czas na doś dużym ogniu.
Jajka utrzeć na puszystą masę wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać śmietanę, jogurt i przesianą mąke z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie połączyć i dodać masło. Ciasto powinno mieć taką samą konsystencję jak na biszkopt. Wylać rabarbar na dni blaszki o średnicy 21 cm a na to ciasto. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian