Muffiny dyniowe

Dyniowego zawrotu głowy ciąg dalszy :) Z dodatkiem koktajlu, soku owocowego lub warzywnego będą idealne na śniadanie lub drugie śniadanie.

Składniki

  • 1 szklanka orzechów włoskich,
  • 1 szklanka mąki pszennej (lub pół na pół mąka pszenna i pełnoziarnista), 
  • 3/4 szklanki płatków owsianych,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 3/4 łyżeczki cynamonu,
  • 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • 3/4 łyżeczki imbiru,
  • 250 ml maślanki,
  • 1/2 szklanki brązowego cukru,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 duże jajko,
  • 1 1/2 - 2 szklanki puree z dyni.
Przygotowanie:
  • Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz przyprawy mieszam w dużej misce.
  • W osobnej misce mieszam maślankę, jajko, oliwę oraz cukier. Mieszam z suchymi składnikami.
  • Do powstałej masy dodaje puree z dyni oraz orzechy.
  • Piekę około 40 minut w 180 stopniach.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian