Muffiny dyniowe z niespodzianką

Sezon dyniowy w pełni. Najpopularniejszym daniem z tej rośliny jest zupa dyniowa. Ja zrobiłam z niej pyszne muffiny z nadzieniem serowym :)

Składniki:

  • 1 średniej wielkości dynia,
  • 150g białego sera,
  • 1 1/2 łyżki białego cukru,
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 260 g mąki pełnoziarnistej,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej,
  • 60 g orzechów włoskich,
  • 1 jajo,
  • 140 g brązowego cukru,
  • 80 ml oleju roślinnego,
  • 125 g jogurtu naturalnego.
Przygotowanie:

Dynię przekroić na pół, usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę i gotować około 8 minut. Odcedzić i zmiksować. Do ciasta potrzebujemy około 250 g zmiksowanej dyni.
Biały ser ucieram z białym cukrem i aromatem.
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, sodą, imbirem, cynamonem, gałką i orzechami.
Jajko delikatnie ubijam, dodaję brązowy cukier, olej, jogurt i dynię. Całość mieszam. Dodaję suche składniki.
Połowę porcji wlewam do papilotek, na cieście kładę łyżeczkę sera i przykrywam pozostałą częścią ciasta. 
Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni. 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian