Włoskie ciasto jabłkowe

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 i 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki musu jabłkowego
  • 2 duże jajka
  • 5 średnich jabłek
  • 1/2 szklanki posiekanych, prażonych orzechów włoskich
Składniki do posypania:
  • 1 i 1/2 łyżki cukru zmieszanego z 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Formę do pieczenia wyłożyć papierem lub nasmarować masłem lub margaryną.
  2. W dużej misce wymieszaj razem mąkę, cukier biały i brązowy, sodę, sól i przyprawy. W drugiej misce ubij oliwę, mus z jabłek i jajka. Wlej mokre składniki do suchych, dodaj kawałki jabłek i orzechów, przy pomocy drewnianej łyżki wymieszaj składniki tak aby kawałki jabłek i orzechy pokryły się jednolitym ciastem.
  3. Rozsmaruj ciasto w formie. Posyp cukrem cynamonowym. Piecz 40-45 minut.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Bolognese wedłu pięciu przemian