Kruche ciasto z morelami.


Siedząc w kuchni, późnym popołudniem z filiżanką aromatycznej herbaty poczułam, że czegoś brakuję. Oczywiście pysznego kruchego ciasta z owocami. Obok mnie, na parapecie leżały piękne pomarańczowe morele.
Moim zdaniem, biszkopt i kruche ciasto są to najłatwiejsze wypieki.
Mój przepis:
  • 150 g mąki,
  • 150 g mąki ziemniaczanej,
  • 150 g cukru,
  • 50 g masła,
  • 1 jajko
  • morele (oczywiście mogą być też inne owoce).
Z moreli wyjąć pestki. Obgotować je w wodzie z cukrem (jego ilość zależy od smaku owoców). Odstawić na sitko aby woda spłynęła.
Do miski wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier i masło pokrojone w małe kostki. Ugniatam dotąd aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy jajko. Gotowe ciasto trzeba schłodzić. Następnie formę posmarować masłem i wyłożyć ciasto. Po nakłuwać widelcem. Piec 20-30 minut (aż będzie miało "piaskowy" kolor). Następnie
ułożyć owoce. Posypać cukrem i piec jeszcze około 15 minut.

Share:

0 komentarze