Kotlety z kalafiora i piersi kurczaka

Składniki:

  • 400g kalafiora (sł),
  • 2 jajka (sł),
  • 150g mozzarelli (sł),
  • 1/4 łyżeczki pieprzu (o),
  • 1/4 łyżeczki soli (słn),
  • pół łyżki natki pietruszki (k),
  • 250 g piersi z kurczaka (k),
  • mała czerstwa bułka (k),
  • szczypta kurkumy (k).
  • mąka (k),
  • bułka tarta (k).
Przygotowanie:
Kalafiora (sł) podzielić na średniej wielkości różyczki, wrzucić na wrzątek (g) i gotować około 5 minut aż będą al dente. Wyjąć z wody i ostudzić. 
Czerstwą bułkę wrzucić do ciepłej wody i odstawić aby się namoczyła.
Pierś z kurczaka (k) drobno posiekać i wrzucić do miski. Dodać kurkumę (g), jedno jajko (sł), mozzarellę pokrojoną w drobną kostkę (sł), pieprz (o), sól (słn), posiekaną natkę pietruszki (k) i namoczoną, odciśniętą bułkę (k). Wszystko dokładnie połączyć. Uformować kotleciki ściskając dość mocno żeby się trzymały. Panierować w mące, jajko i bułce. Smażyć po około 3 minuty z każdej strony. Następnie położyć na ręczniku papierowym aby odsączyć resztę tłuszczu. 

Pierś kurczaka można zastąpić mięsem z udek lub indykiem. 





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pulpety wołowe w sosie własnym

Letnia zupa jarzynowa według pięciu przemian

Kotlety mielone według pięciu przemian