Ciasto czekoladowe

Według mnie, obok brownie, najlepsze ciasto czekoladowe. Wilgotne w środku z chrupiącymy kawałkami czekolady :) W chłodne wieczory najlepsze ze szklanką ciepłego mleka. Mmmmmm <3

Składniki:

  • 200g mąki pszennej typ 450,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 30g kakao,
  • 180-200 g cukru (zależy od użytej ilości kakao),
  • 175g margaryny w temperaturze pokojowej,
  • 2 jajka,
  • 100 ml kwaśnej śmietany,
  • około 100 ml wrzątku,
  • 2 czekolady mleczne.

Makę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, margarynę, jajka i śmietanę wrzucam do robota kuchennego (malaksera) lub do miski, wtedy używam miksera ręcznego stopniowo zwiększają moc. Gdy masa będzie wstępnie połączona dodaję stopniowo wodę. Ciasto musi być dość gęste. Czekolady kroję, najlepiej jak kawałki są większe wtedy pozostają chrupiące po upieczeniu. Jedną czekoladę dodaję do masy i delikatnie miesza. Wylewam do formy, keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypuję drugą czekoladę. Piekę 50 minut w temepraturze 160 stopni. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest już gotowe, jeśli nie piekę jeszcze 10 minut w temperaturze 180 stopni. 


Share:

0 komentarze