Chocolate crinkels

Wspaniałe ciasteczka, które wyglądają jak oprószone śniegiem. Smakują rewelacyjnie.



  • 200 g połamanej gorzkiej czekolady,
  • 110 g masła,
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • cukier puder.
Masło rozpuścić. Pod koniec rozpuszczania dodać czekoladę, rozpuścić, dokładnie wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier, a następnie żółtka i ekstrakt z wanilii. Wymieszać z masą czekoladową (najlepiej trochę schłodzoną).
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Wsypać do powstałej masy czekoladowej, dobrze wymieszać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Można też wstawić do zamrażarki na godzinę.
Ciasto nabierać łyżeczką do herbaty (będzie ciężko,ponieważ powinno być bardzo twarde), formować kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, obtaczać je mocno w cukrze pudrze i wykładać na blachę wyłożoną pergaminem.
Piec około 12 minut w temperaturze 165ºC. Podczas pieczenia ciasteczka lekko się spłaszczą i popękają (powinny być dość miękkie po wyjęciu, po ostudzeniu staną się twardsze). Studzić na kratce.

Życzę smacznego!





Share:

0 komentarze